maandag 12 augustus 2019

Roadmaster (Rodolphe/Georges van Linthout)


Detectives zijn er in soorten en maten. Brian Bones, ook wel Kluiver genoemd, is in dienst van de verzekeringsmaatschappij MAAC, die auto's verzekert. Men heeft van doen met een vreemd geval: voor de derde keer verongelukt er een auto op dezelfde plek. Brian gaat op onderzoek uit naar de oorzaak.

Jaren vijftig/zestig

Dat is het gegeven van het eerste deel, Roadmaster, van een serie van drie albums over Brian Bones. De verhalen spelen zich af in de jaren vijftig/zestig in de Verenigde Staten. Geen internet dus. Bones moet nog ouderwets bladeren in oudere kranten om iets uit het verleden te weten te komen.

Als hij vastloopt, gaat hij op bezoek bij de wat oudere Flint, een monteur, maar ook een sjamaan. Een indiaan dus, als we dat tegenwoordig nog mogen zeggen. Hij stookt zijn eigen whisky en heeft een tegendraadse dochter, die tegen haar zin nog steeds door Bones als een kind wordt gezien.

Hij geeft de tip om eens te kijken naar wat voor auto's zijn verongelukt. Dat blijkt elke keer een Buick Roadmaster 52 te zijn. Vandaar ook de titel van het album. Het blijkt het eerste echte aanknopingspunt.

Scenario

Roadmaster is een aardig verhaal dat door scenarist Rodolphe vlot verteld wordt. Het duurt wel wat lang voordat Brian Bones beseft dat hij zelf een Roadmaster moet huren om te kijken wat er gebeurt als hij het traject rijdt waarop steeds de ongelukken gebeurd zijn. Maar verder zit er genoeg vaart in het verhaal. Een beetje sjamaanse bovennatuurlijkheid moet je voor lief nemen, maar ach, sinds je als kind Yakari las, ben je daar al aan gewend.

De lezer weet gedurende het verhaal niet precies hoe het zit, maar op sommige momenten weet hij meer dan de hoofdpersoon, bijvoorbeeld dat de plaats des onheils door iemand in de gaten wordt gehouden. Ook dat verhoogt de spanning.

Goedaardige macho

De hoofdpersoon is goedaardig, maar wel een tikkeltje macho. Hij rijdt in een snelle wagen, die waarschijnlijk in die tijd ook al wel enig opzien baarde, heeft zijn woordje altijd klaar en de vrouwen kunnen hem maar moeilijk weerstaan. Dat zit wel erg dicht op het prototype van de ouderwetse mannelijke held. Misschien is het verschil dat hij geen geweld hoeft te gebruiken. Hij hoeft alleen maar te speuren en boven water te halen hoe alles gebeurd is en dat is voor sommige personen al bedreigend genoeg.

De tekenaar, Georges van Linthout, is een autoliefhebber, neem ik aan. Ze komen in allerlei soorten en maten voorbij. Al die auto's roepen ook meteen een tijdsbeeld op en voor sommige lezers zijn de auto's op zich al om te smullen. Het tekenwerk is dienend aan het verhaal en trekt niet zelf de aandacht met extra grote tekeningen. Blijkbaar is het vooral van belang dat de vaart in het verhaal blijft.

Dat is in ieder geval goed gelukt. Een album om lekker door te lezen: aan het begin zit je met een probleem en aan het eind is het zo ongeveer opgelost. Het verhaal had van mij wel lekker aards mogen blijven, zonder een sjamaans verhaal over zielen die geen rust hebben, maar dat is misschien een kwestie van smaak.

Serie: Brian Bones, privédetective.
Deel: Roadmaster
Scenario: Rodolphe
Inkleuring: Stibane
Uitgever: Silvester
Den Bosch 2019, 48 blz. € 8,95, softcover.

                   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten