maandag 10 juni 2024

Medea 1, De schaduw van Hekate (Nancy Peña / Blandine le Callet

Zelfs wie niet zo goed thuis is in de mythologie kent de naam Medea: Een sterke vrouw, die zich niet zomaar aan de kant laat zetten en zich wreekt als ze dat nodig acht. Je kunt haar net zo goed bewonderen als verschrikkelijk vinden. 

Bij uitgeverij Lauwert is het eerste deel verschenen van Medea, een serie die uiteindelijk uit vier delen zal bestaan. Aan het begin van dit deel, De schaduw van Hekate, is Medea al oud. Ze kijkt terug op haar leven. Pas op de laatste bladzijde van het album zien we de oude vrouw nog een keer. In de rest van het verhaal volgen we de jonge Medea. 

Die is de dochter Aietes, koning Kolchis. Ze heeft een oudere zus, Khalkiope, die getrouwd is met de Griek Phrixos. Ze hebben vier zonen (twee tweelingen), die van dezelfde leeftijd zijn als Medea. Naast deze twee dochters heeft Aietes nog een zoontje, Absyrtos, de beoogde troonopvolger. Maar hij is ziekelijk en 'debiel'. Bovendien heeft hij van tijd tot tijd epileptische aanvallen. 

Geneeskunst

Nadat Medea voor het eerst gemenstrueerd heeft, begint ze met haar opleiding, bij Hekate, die haar in zal wijden in de geneeskunst, waar mogelijk ook magische kanten aan zitten. Aietes hoopt dat het Medea ooit zal lukken haar broertje te genezen, zodat hij waardig de troon kan bestijgen. Aietes is bang dat zijn schoonzoon Phrixos, aast op de troon. 

Het hofleven hangt van intriges aan elkaar. Aietes mag dan als vader aardig zijn voor Medea, je kunt hem maar beter niet tegen je hebben, want dan ben je je leven niet zeker. Medea krijgt gaandeweg door hoe dat werkt aan het hof. 

Aietes wil een schip bouwen waarmee hij de zee over kan. Maar daagt hij daarmee de goden niet uit? Helemaal aan het eind van album arriveert er een schip in de haven. Medea ziet hoe het aan komt varen. Wat zal het haar brengen? Dat lezen we in de volgende delen. 

Rustig tempo

Eerlijk gezegd moest ik een beetje wennen aan deze strip. Het verteltempo is vrij rustig. Alle spektakel wordt gemeden in het scenario van Blandine le Callet. Weliswaar zijn de gebeurtenissen soms heftig, maar ze worden vrij ingetogen weergegeven, waardoor je als lezer een beetje op afstand blijft. 

Maar je raakt wel geïntrigeerd door Medea, die nog geen macht heeft, maar wel met iedereen in contact staat. Zo kan ze het goed vinden met Argos, een van de zonen van Khalkiope, die juist voor haar vader Aietes moet uitkijken. 

Het verhaal heeft ook geen spektakel nodig. Ook als er weinig gebeurt, is er steeds de dreiging van Aietes, die maar niet wil erkennen dat zijn zoon hem nooit zal kunnen opvolgen en in zijn verblindheid zijn zin doorzet, ten koste van mogelijke concurrenten. 

Tekeningen

De tekeningen van Nancy Peña zijn in fraaie dunne lijntjes neergezet, wat ook een ingetogen indruk geeft, die versterkt wordt door de inkleuring, waarin felle kleuren vermeden zijn. Het sluit allemaal goed aan op de gedempte verteltoon. 

Het verhaal intrigeert en je weet dat het allemaal nog verder op gang moet komen en dat Medea nog veel zal meemaken. Als lezer sta je aan haar kant, leef je met haar mee. Je hoopt maar dat ze het een beetje zal redden. 

De schaduw van Hekate is een veelbelovend eerste deel. Het maakt nieuwsgierig naar de volgende delen.

Serie: Medea
Deel 1: De schaduw van Hekate
Scenario: Blandine le Callet
Tekeningen: Nancy Peña
Inkleuring: Sophie Dumas / Céline Badaroux-Denizon
Vertaling: Studio K. 
Uitgever: Lauwert
2024, 64 blz. € 22,95 € 22,95 (hardcover)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten