Vrolijke apotheose
Wat kanwat konwat had gekunddat hadden wijelkaar gegund.
Judith Herzberg heeft weinig woorden nodig in de gedichten die ze 'hopla's' noemt. Zeven jaar geleden publiceerde ze de bundel 111 Hopla's en nu is er weer zo'n verzameling: 100% Hopla's. De regels van de hopla's zijn kort, meestal maar een paar woorden lang en het hele gedicht bestaat meestal uit een enkele strofe. Vier of vijf regels is heel gebruikelijk en tien regels is al lang.
'Vrolijke apotheose' is het slotgedicht van 100% Hopla's. Maar hoe vrolijk is deze apotheose eigenlijk? De 'wij' lees ik als een 'ik' en een 'jij', maar dat hoeft niet per se. In mijn lezing hebben de twee elkaar alles gegund, zoals vroeger bij mij thuis de nieuwjaarsvisite wel eens niet het gebruikelijke 'Gelukkig nieuwjaar' of 'Veel heil en zegen' uitsprak, maar 'Al wat wenselijk is'. We snapten wel dat ons dan alleen goede dingen gewenst werden.
Ook in dit gedicht zullen 'wij' elkaar al het goede gegund hebben, maar is dat ook gebeurd? Misschien wel niet. We zouden het elkaar gegund hebben. We kijken terug: er staat geen 'hebben' maar 'hadden' en hoewel het ook gaat om alles wat kan en dus nog zou kunnen, vrees ik dat ondanks de goede bedoelingen, ondanks het ruimhartig gunnen, niet elke wens is uitgekomen.
Maar toch is het een vrolijke apotheose. Misschien gaat het dan niet om wat er terechtkomt van wat je iemand wenst of wat je iemand gunt, maar is het al mooi dat je het elkaar gunt, zoals op de nieuwjaarsborrel de warme handdruk en de nieuwjaarswens laten weten: we wensen jullie het beste, of het die wens nu uitkomt of niet.
Dit soort kleine gedichtjes heeft Judith Herzberg steeds geschreven. In al haar bundels komen ze voor. In deze verzameling zijn veel van die al bekende gedichtjes bij elkaar geharkt, maar er staan ook nieuwe in. Achterin de bundel staat een verantwoording, maar die zag ik pas achteraf, zodat ik elk gedicht met ongeveer dezelfde ogen bekeek.
Soms lijken het maar notities of aardige observaties. Soms heeft zo'n gedichtje ineens meer lading. Maar misschien ligt dat wel aan het wel of niet met aandacht lezen. Het is niet handig om alle gedichten na elkaar te lezen. Zoals ze wit om zich heen nodig hebben op de pagina, hebben ze tijd nodig om hun werk te doen. En dan nog.
In de laIn de la waarhopla's lagenlag een laagjeopgehoopt, toenmaar Hopla lagedoopt.
Heel erg geestig vind ik die Hoplala niet, maar dat kan aan mij liggen. Maar wel weer volrijm en halfrijm en metrum dat door het hele gedicht loopt. Dat is bij veel hopla's het geval. Voorlezen gaat met deze gedichten altijd goed.
En voor wie op zijn gemak leest, is er in 100% Hopla's veel moois te vinden. Het zijn meestal geen spectaculaire observaties of verwoordingen, maar uit alles spreekt de aandacht. De aandacht waarmee geobserveerd is, de aandacht waarmee geformuleerd is. Ja, dat leverde ook een aantal gedichten op waar ik zo mee klaar was, maar dat geeft niet. Het gaat om de gedichten waarbij je oog blijft hangen.
Geen pijnMaar moe van hetgebogen en bewogen worden,moe op de wijzevan ijzer.
De katDe kat heeft maar één levenen is voorlopig nader dande wanhoop met zijn negen.
De gedichten van Judith Herzberg zijn van grote waarde, zelfs de hopla's, maar het kan nooit zo zijn dat die bundel 120 euro moet kosten, Teunis!
BeantwoordenVerwijderenDaar is iets misgegaan, Raymond. Ik ga het herstellen. Je kunt mijn exemplaar voor de helft overnemen.
BeantwoordenVerwijderen