vrijdag 24 februari 2017

Simon van de rivier. Boek 3 (Auclair/Riondet)



Simon van de rivier is een personage dat op Bunt Blogt al een paar keer langsgekomen is: hier en hier. In de eerste twee boeken waarin de strips over Simon gebundeld zijn, waren zowel het scenario als de tekeningen van Claude Auclair. In het derde boek, zorgt Alain Riondet voor het verhaal. De verhalen in dit boek zijn veel later ontstaan.

In het 'dossier', dat net als in de vorige boeken uitstekend verzorgd is, worden de eerste albums die Riondet voor zijn rekening nam 'ambitieus' genoemd. Misschien zijn ze wel te hoog gegrepen voor de lezer. Ja, zo kun je een verhaal ook verkopen.

Zowel De opwekker als De wegen van Ogham zijn niet aan mij besteed. Het zijn weeë verhalen, vol symboliek. De beschrijvingen zijn vreselijk. Het Oghamverhaal begint met:
Ieder mens kan op een dag één van de hevige, geestelijke stormen ervaren die alles wat diep in de menselijke ziel schuilt, doet ontwaken en aanzwellen. Tussen waanzin en dood slingert zich de kolkende stroom van een duistere, onderaardse rivier.
Dat galmt behoorlijk. Elke zin wordt vet en zwaar aangezet en we struikelen over de clichés. Dat geldt voor meer passages in de teksten van Riondet, waarin gestrooid wordt met 'wijsheden' als: 'De waarheid komt, net als rechtvaardigheid, voort uit nederigheid, en uit eerbied voor anderen.' Van welke kalender zou Riondet dat overgeschreven hebben?

De tekeningen van Auclair kunnen nog steeds goed mee. Van tijd tot tijd zien we de egale vlakken in harde kleuren terug, bijvoorbeeld in een gedeelte van De wegen van Ogham, waarin de lucht steeds hardgeel gekleurd is.

Gezichten kon Auclair heel aardig tekenen, maar ze zijn bijna nooit expressief. Als iemand boos is, moet je dat vooral aan de wenkbrauwen zien.

Op tekengebied blijft er trouwens ook in deze verhalen over Simon genoeg te beleven. Bij een storm laat Auclair de regen doorlopen in de tekstballonnen, wat een vondst is: je moet door de regen heen lezen en het kost dan ook een beetje extra moeite om de tekst te ontcijferen.

Het aardigste verhaal is het tweeluik 'Schipbreuk': een vrouw, die worstelt met het verlies van haar man oefent haar macht uit op een schiereiland. Het lijdt tot spanningen. Simon is met zijn gezin ook deel van de gemeenschap, al worden zij 'de anderen' genoemd.

In 'Schipbreuk' zit meer vaart dan in de andere verhalen, al komt het traag op gang. De gemeenschap wordt je als lezer gepresenteerd, zonder dat uitgelegd wordt wat de achtergronden zijn. Dat intrigeert meteen. De zoon van de machtige vrouw is een soort kroonprins, die door iedereen met 'u' wordt aangesproken. Hij leert dat er een waarheid buiten het schiereiland is en dat er ook een historie is.

In Boek 3 speelt Simon niet meer de centrale rol die hij in eerdere albums had. Je hebt het idee als lezer dat het ook wel een beetje op is. Het hoogtepunt hadden we wel gehad. De liefhebbers van Auclair zullen zeker ook dit mooi verzorgde boek willen hebben, maar de verhalen hebben lang niet de kracht de vroegere.

Serie: Simon van de rivier. Kroniek van een toekomstige wereld.
Deel: Boek 3
Scenario: Alain Riondet
Tekeningen: Claude Auclair
Uitgever: Sherpa
Haarlem 2016, 240 blz. gebonden. € 39,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten