vrijdag 27 juni 2014

Prins Boerke



Er is weer een Boerke! In het album Prins Boerke laat Pieter de Poortere Boerke (of zijn vrouwelijke equivalent Hoerke) optreden in sprookjes als Doornroosje, Roodkapje, Sneeuwwitje en Klein Duimpje. Daarnaast zijn er verwijzingen naar andere bekende verhalen, zoals de ridderromans over Koning Arthur, het verhaal van Adam en Eva en de verhalen over de kruisvaarders. Soms knipoogt de Poortere nadrukkelijk naar de schilderkunst, als hij citeert uit schilderijen van bijvoorbeeld Van Eijck en Brueghel.

De Poortere apelleert dus aan onze kennis van de klassiekers. Wij weten hoe die verhalen aflopen, maar De Poortere geeft ze een twist. De prins (prins Boerke) dringt door de rozenhaag om Doornroosje te bevrijden, maar hij laat haar slapen, omdat ze het glazen muiltje niet past; Sneeuwwitje bakt appeltaart van de vergiftigde appel, zodat alle dwergen omkomen en het klimmen langs de vlecht van Rapunzel blijkt bij De Poortere een stuk lastiger dan in het sprookje.

Alle verhalen zijn tekstloos en zijn een pagina lang. De Poortere gebruikt daarbij steeds tekeningen van dezelfde grootte, waarvan er twaalf op een pagina gaan. Er is in dikke lijnen getekend en de inkleuring is zonder kleurnuances, waarbij de primaire kleuren (vooral rood en blauw) overheersen.

Waar vereenvoudigingen mogelijk waren, zijn ze doorgevoerd. Boerke blijkt het bijvoorbeeld zonder neus af te kunnen en ogen hoeven niet meer dan twee zwarte stippen te zijn. Die vereenvoudigingen en de sobere decors maken de verhalen glashelder. Op die verhaallijnen, de plots per pagina, ligt steeds de nadruk. Vaak zijn de absurde wendingen goed gevonden. Ze dwingen de lezer tot breed grijnzen.

Boerke/Hoerke is de held(in) waar de lezer zich mee identificeert. Ik denk dat Boerke zo sympathiek is, omdat hij bij tijden net zo knullig is als wijzelf. Vaak verschijnt er een zweetdruppel op zijn voorhoofd, omdat hij weer wat stoms uitgehaald heeft. Hij is dan ook meer een anti-held dan een held. Net zoals wij allemaal.

Er is ook een filmpje met Boerke in sprookjesland. Omdat het een Frans filmpje is, heet Boerke Dickie. Klik hier.

Onderstaande pagina haalde ik van het blog van Pieter de Poortere. Hij komt ook in Prins Boerke voor. De Poortere tekent een pagina die hij ook al in het filmpje had gebruikt.

Pieter de Poortere (scenario en tekeningen), Prins Boerke
Uitg. Blloan, Antwerpen 2014
hardcover, 56 blz. € 14,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten