vrijdag 1 december 2023

Serena (Pandolfo / Risjberg)

Wie is Serena? De bosbouwer en houthandelaar George Pemberton is in 1930 drie maanden weg om zaken te doen en als hij terugkomt op zijn bedrijf in North Carolina, is hij al met haar getrouwd. Serena is een krachtige vrouw, die anderen haar wil oplegt. Al gauw heeft zij het voor het zeggen. 

Ze temt een adelaar (die de ratelslangen opspoort) en dwingt de loyaliteit af van Galloway, een man die een hand verloren heeft. Hij heeft voor moord in de gevangenis gezeten. Zijn geweten zit hem niet in de weg als hij taken voor haar uitvoert. Serena weet dat ze in alles op hem kan rekenen. 

Serena is de hoofdpersoon in de gelijknamige roman (2008) van de Amerikaanse schrijver Ron Nash. Daar is nu een verstripping van beschikbaar. Het scenario werd geschreven door Anne-Caroline Pandolfo, de tekeningen zijn van Terkel Risjberg.

Het kwaad

Serena is duidelijk een belichaming van het kwaad. Haar verleden is in duisternis gehuld. Ze heeft haar landerijen verkocht en haar huis in brand gestoken toen ze met Pemberton meeging. 's Nachts wordt ze gekweld door nachtmerries. Ieder die ze als een obstakel ziet, wordt uit de weg geruimd. Uiteindelijk is het zelfs de vraag of haar man sterk genoeg is om tegen haar op te kunnen. 

Ook haar blijft het leed niet bespaard. Als het bij een zwangerschap misgaat, kost haar dat bijna het leven. Het kind overleeft het niet. Dat is een moment dat je als lezer enige sympathie voor haar kunt opbrengen. Maar meestal leef je mee met de mensen om haar heen en met haar mogelijke slachtoffers, zoals Rachel Marmon met haar zoontje Jacob. George Pemberton is de vader van het kind. Of sheriff McDowell, die het kwaad wil bestraffen, maar daarvoor niet de macht (en de nodige bewijzen) heeft. 

Ontbossing

Niet alleen de mensen zijn slachtoffer van het echtpaar Pemberton, ook de natuur is dat. De streek wordt in hoog tempo ontbost. Er zijn plannen voor een nationaal park, maar de Pembertons doen er alles aan om voor die tijd de buit binnen te hebben. Ze hebben verder plannen voor Brazilië. 

Bijna het hele boek door voel je als lezer enig ongemak. Je volgt Serena, maar je kunt niet met haar sympathiseren. Ze is wel een soort held, in die zin dat ze altijd lijkt te winnen. Wordt het kwaad dan niet bestraft? Dat weet je pas aan het eind van het boek.

Maar juist dat dubbele gevoel maakt Serena interessant. Er zijn genoeg helden die in principe deugen en met wie je je moeiteloos kunt identificeren. Dit verhaal is weerbarstiger. Je hebt een afschuw van Serena, maar wilt haar toch volgen. 

Soms word je even uit het verhaal gehaald door rare foutjes. De adelaar wordt aangevoerd in een krat van 3 bij 3 bij 3 meter. Maar dat is 27 kubieke meter en geen 3 kubieke meter. Verder was er in de jaren dertig niemand die gezegd zou hebben dat pijn 'tussen de oren' zit en de opdracht dat je je naaste moet liefhebben als jezelf staat niet in het bijbelboek Genesis. 

Tekeningen

De tekeningen van Risjberg zijn fraai: vrij dikke lijnen, die dwingen tot vereenvoudigingen. Ogen zijn bijvoorbeeld op een vrij simpele manier getekend. De inkleuring is veelal in aardetinten, met een schilderachtig effect. De kaders zijn zonder liniaal getekend, net niet helemaal strak. 

Tussen het verhaal van Serena door zijn er scènes met bosbouwers, die met elkaar bespreken wat er gebeurd is. Bij die tekeningen ontbreken de kaders en de achtergrond is niet ingekleurd. Daardoor wijken die pagina's af van de rest. Er wordt verteld vanuit een ander perspectief. 

Die witte achtergrond zien we ook in de passage tegen het einde van het boek, als George Pemberton zich realiseert wie Serena is. Ze is meedogenloos en als het nodig is, zal ze ook hem uit de weg ruimen. Ook bij hem verschuift dan het perspectief. 

Serena is geen sympathiek verhaal, maar het dwingt wel bewondering af. Wat dat betreft lijkt het op de hoofdpersoon. Er is veel duisternis, terwijl je als lezer misschien juist meer naar het licht wilt. Op de lichte bladzijden kun je even op adem komen. Hoe dan ook, Serena intrigeert en je wilt weten hoe het afloopt en of het kwaad inderdaad ongestraft zijn gang kan gaan. 

Titel: Serena
Scenario: Pandolfo
Tekeningen: Risjberg
Vertaling: Natasja van Loon
Uitgever: Lauwert
2023, 208 blz. € 36,95 (hardcover)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten