donderdag 16 maart 2023

Hot Tabaaasco! - Ekhö deel 11 (Arleston / Barbucci)

De serie Ekhö heeft als ondertitel De spiegelwereld en dat is niet voor niets. Op Ekhö lijken veel dingen op wat we gewend zijn. Je vindt er dezelfde landen, dezelfde steden. Maar er is wel een verschil: er is geen elektriciteit. Waarom dat er juist niet is, is niet duidelijk, maar het heeft wel gevolgen voor het hele leven. 

Fourmille Gratule, een aardling, is er per ongeluk terechtgekomen, samen met Yuri Podrov. De twee houden van elkaar, maar botsen ook met elkaar - een boeiend tweetal. Af en toe lijkt Fournille in iemand anders te veranderen. Ze houdt hetzelfde uiterlijk, maar haar geest is tijdelijk die van iemand anders. Die geest doolt blijkbaar nog even rond, omdat hij geen afscheid kan nemen van Ekhö. Er zijn nog problemen om op te lossen. Fourmille en Yuri gaan daar dan mee aan de slag.

Hot Tabaaasco! is al het elfde deel van Ekhö en eerlijk gezegd was de hele serie mij ontgaan. Er zijn verschillende van dit soort series en ik snap hun aantrekkelijkheid: een wereld waarin je als lezer helemaal kunt verdwijnen. Fantasy is populair, maar nooit grijp ik er uit mezelf naar. Je kunt niet alles lezen, immers. Als ik deze strips wel lees, kan ik ze ook vaak wel waarderen. Eerder schreef ik bijvoorbeeld positief over Driftwereld van Ken Broeders. En in het verleden heb ik ook wel de albums over Rozebottel gelezen.

Preshaunen

Op Ekhö leven de Preshaunen, eekhoornachtige wezens die zorgen dat de samenleving blijft functioneren. Van een regering is verder niet zo veel te merken, maar gelukkig zijn er op de achtergrond Preshaunen, die op een geheimzinnige manier opereren. Wellicht vinden we het als lezer prettig dat de wereld niet aan zijn lot wordt overgelaten, maar dat er iemand is die zich erom bekommert. Ooit noemden we dat God, nu zijn het de Preshaunen. Almachtig zijn ze niet, maar ze lijken wel alomtegenwoordig. Overal duiken ze op. 

En ze hebben ook een zekere onbegrijpelijkheid, die je als lezer accepteert:

We hebben een quadrifasisch potentieel op de middenindex, reguliere filoplasma: het thaumische evenwicht is niet in gevaar.

Verder zijn er bekende fantasy-elementen zoals draken, die overigens nooit eng zijn, maar alleen handig. Net als de gigantische duizendpoten, die ingezet zijn voor het openbaar vervoer. 

Een geest met geheugenverlies

In dit deel krijgt Fourmille op een heel ongelukkig moment inwoning van een geest: tijdens een vrijpartij. Die geest heeft bovendien last van geheugenverlies, zodat niet meteen duidelijk wordt wat er aan de hand is. Maar Fourmille en Yuri starten voortvarend hun onderzoek, lossen daarbij een groot probleem op en natuurlijk loopt het goed af. 

Er zit veel vaart in het verhaal van Christophe Arleston en je verveelt je als lezer geen moment. Er zijn spannende momenten, maar overal blijft het luchtig en hoopvol. Steeds worden er grapjes gemaakt, die je het vertrouwen geven dat de personages de zaak goed zullen afronden. Die grapjes refereren overigens ook vaak aan onze aarde. De persoon Neal Solgerson verwijst natuurlijk naar Niels Holgersson van Selma Lagerlöff en dat Yuri ooit blauwe vogels heeft uitgevonden om berichten te versturen knipoogt naar - juist, ja.

Tekeningen

De tekeningen van Alessandro Barbucci (ingekleurd door Nolwenn Lebreton) onderstrepen de luchtigheid van het verhaal. De tekeningen zijn lekker vlot, met een lijn die vrij soepel is. De wereld die opgeroepen wordt heeft een zekere aantrekkelijkheid, met de personages leef je graag mee, het verhaal heeft spanning genoeg. Niemand krijgt van Ekhö een slecht humeur.

Lekker lezend, dat is het vooral. Na dat lezen blijft je niet zoveel bij van het verhaal, maar dat hoeft eigenlijk ook niet. Het is amusement, een luchtige vertelling, die je even meeneemt naar een andere wereld, die toch blijft knipogen naar de jouwe. Dat de serie het al een tijdje uithoudt, laat zien dat er publiek voor is. Met dit gegeven kunnen de stripmakers ook nog wel even vooruit. 

Voor in het album wordt, beknopt, de wereld van Ekhö uitgelegd, voor instappers, zoals ik. Hot Tabaaasco! is uitstekend als afzonderlijk verhaal te lezen. 

Reeks: Ekhö. De spiegelwereld.
Deel 11: Hot Tabaaasco!
Tekst: Christophe Arleston
Tekningen: Alessandro Barbucci
Inkleuring: Nolwenn Lebreton
Vertaling: Mariella Lanfré 
Uitgeverij: L
softcover, 56 blz.; 9,95 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten