zondag 15 september 2013

Pannenkoeken van Pierehaar (Jommeke nr. 266)


Al meer dan vijftig jaar is Jommeke een begrip bij jeugdige Vlaamse striplezers. In Nederland is hij minder bekend. Zo drong Nero hier ook nooit echt door, terwijl Suske en Wiske wel met stapels verkocht werden.

Wie een verhaal van Jommeke gaat lezen, weet op voorhand wat hij krijgt: geen seks, geen grove taal, geen geweld. De hoofdpersoon zal wat problemen ondervinden, maar uiteindelijk zal hij die overwinnen. Onderweg naar de oplossing zal de lezer verschillende keren kunnen glimlachen, vanwege de grapjes die er gemaakt worden.

Eigenlijk is dat het recept dat ook in Suske en Wiske gehanteerd wordt. Als daarvan afgeweken wordt, zoals bij de nieuwe serie Amoras, heb je meteen de liefhebbers van het oude bekende op de kast. Nog onlangs reageerde Hans Matla furieus.

Ook de nieuwste Jommeke, Pannenkoeken van Pierehaar volgt het vertrouwde recept: de drie heksen, Pierehaar, Hakeneus en Steketand hebben besloten eens en voorgoed af te rekenen met Jommeke. Ze gaan daartoe samenwerken met Prutelia, de koningin van Onderland. De heksen zullen zich vermommen en een pannenkoekenhuis openen. Zodra ze Jommeke binnengehaald hebben, zal uitschakeling een koud kunstje zijn.

Uiteindelijk delven de heksen natuurlijk het onderspit. Jommeke denkt scherp na, maar hij hoeft verder geen grote heldendaden te verrichten. Voor de lezer, die de hele tijd al aan zijn kant stond, is het niet meer dan logisch dat hij uiteindelijk de heksen overwint.

Voor volwassenen is het vaste stramien waarop de Jommekeverhalen voortborduren misschien te voorspelbaar, maar het is wel wat kinderen willen. Je kunt een kind ook eindeloos hetzelfde prentenboek voorlezen voor het slapen gaan en elke keer weer vindt het dat leuk. Bovendien weten de makers van Jommeke binnen dat stramien toch bij ieder album weer zo te variëren, dat de verhalen niet vervelen. Daarom ook houdt Jommeke het al zo lang vol; de doelgroep smult ervan. Het jongetje met het hooischelfkapsel zal dan ook nog wel een tijdje meegaan.

Met ingang van dit album heeft Jommeke een wat andere vormgeving: de omslagtekening loopt door achter de titelband, achterop staan niet meer alle albums opgsomd en de belangrijkste personages worden voorgesteld aan de binnenkant van de kaft. Verder is alles vertrouwd: heldere tekeningen, zonder kleurnuances; duidelijke, grote letters; en een verhaal dat voor kinderen spannend is, zonder dat ze er 's nachts wakker van liggen.

De eerste druk van Pannenkoeken van Pierehaar heeft nog een aardigheidje: de omslagtekening bevat een gigantische maan met glow-in-the-dark-effect. Dat werkt bijzonder goed. Ik heb het album een tijd onder de leeslamp gelegd, waarna ik het meenam naar een donker toilet. Ik zag de heksen dansen voor de maan. Dat effect zal kinderen nog meer aanspreken.



Jommeke 266
Pannenkoeken van Pierehaar
Softcover, 48 blz. 
Adviesprijs € 5,50
Ballon Comics
http://www.ballonmedia.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten