woensdag 19 juni 2024

Brian Bones: Facel Vega (Rodolphe / Georges van Linthout)



Brian Bones, privédetective, geniet van een vakantie in een villa in Zwitserland. Hij is uitgenodigd op een feestje bij de buren en dan raakt hij plotseling in een avontuur verzeild. Hij kan een ontvoering van een van de gasten nog net voorkomen. Het bijna-slachtoffer is meneer Bacri; de vrouwelijke bodyguard, Ramses vraagt aan Brian Bones om nog even bij hen te blijven. 

De lezer weet dan al wat er aan de hand is. In Malranië, een oude Franse kolonie, komt het volk in opstand tegen de president. Er is geweld, er vallen veel doden en de president ziet slecht één oplossing: er moet een man van het volk komen en dat is Ben Bacri. Hij was eerste minister en is in ballingschap gegaan toen de militairen aan de macht kwamen. Maar het is niet de bedoeling dat hij het land ook daadwerkelijk bereikt. 

Bones wordt gevraagd om Bacri op weg te helpen naar Malranië, maar dat valt niet mee, want overal wordt hij tegengewerkt en iedereen lijkt jacht op Bacri te maken, tot aan de Russen toe. De scenarist, Rodolphe, heeft er een spannend, niet te zwaar verhaal van gemaakt. 

Facel Vega

Bij Brian Bones draait het altijd om auto's en deze keer is het de Facel Vega. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van die auto gehoord, maar het is een luxe Frans merk. Het verhaal speelt zich af in 1961. Op dat moment zijn er nog verschillende typen van de Facel Vega in productie. De auto waarmee Bones Ben Bacri en Ramses vervoert, ziet eruit als een degelijke auto, is sterk, maar ook snel. Toch moet Bones natuurlijk alles op alles zetten om zijn missie te volbrengen. 

Voor autoliefhebbers is de reeks Brian Bones geweldig. Je ziet de auto uit verschillende hoeken en je krijgt van tijd tot tijd ook zicht op het interieur. Je merkt dat de tekenaar, Georges van Linthout, met veel aandacht en liefde steeds weer de auto getekend heeft. De wagen moet zich bewijzen in zware omstandigheden en houdt zich goed. Wel vroeg ik me af hoe groot de tank van zo'n Facel Vega is. Bones kan gigantische afstanden afleggen zonder te moeten tanken. 

Pas aan het eind van het verhaal keren we even terug naar de thuisbasis van Bones, de garage van Flint en zijn dochter Kleine Bloem. Die is alleen maar blij dat er deze keer geen vrouw in het spel is. Maar Bones was wel steeds in de nabijheid van Ramses. 

Lekker lezen

Net als bij de vorige delen leest dit deel van Brian Bones weer heerlijk: gevaar, spanning, achtervolgingen en toch zit je er nooit over in over Bones het wel zal overleven. Voor je gevoel staat hij aan de goede kant, wat het gemakkelijk maakt om met hem mee te leven. 

Naast het achtervolgingsgedoe zit Bones nog met een persoonlijk probleempje: hij heeft zijn vriendin nog niet kunnen uitleggen waarom hij na het feestje bij de buurman niet teruggekeerd is naar huis. Als hij haar eindelijk kan bellen, vraagt ze of hem een brunette of een roodharige overkomen is. Zijn reputatie wordt daarmee weer eens duidelijk. 

Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n autofreak. Bij de aanschaf van een auto heb ik slechts een enkele keer meer dan duizend euro betaald en ik ben altijd de laatste eigenaar van een auto. Maar dat is helemaal geen bezwaar bij deze strip. Je kunt ook genieten van het leuke avontuur. En voor autoliefhebbers is het extra genieten. 

Reeks: Brian Bones, privédetective
Deel: Facel Vega
Scenario: Rodolphe
Tekeningen: Georges van Linthout
Inkleuring: Stibane
Vertaling: Mariella Manfré
Uitgever: Silvester
2023, 48 blz. € 9,95 (softcover)
Over eerdere delen van Brian Bones:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten