donderdag 18 juli 2024

Molly 1, Op naar de sterren (Ronald Barata, Frederik Hautain, Shirow Di Rosso)

 

Het schaap Dolly (1997 - 2003) was het eerste gekloonde zoogdier ter wereld. Ze werd niet heel oud. Op zesjarige leeftijd liet een dierenarts haar inslapen. Molly leed aan artritis en kreeg ook nog een longontsteking. 

Dolly, geoemd naar Dolly Parton, werd wereldberoemd. Het album Molly begint daarmee. Weliswaar wordt hier het klonen voorgesteld op een manier die begrijpelijk is voor kinderen, in een dupliceermachine. Dolly is een kloon van het schaap Molly, dat al snel vergeten wordt. 

Maar na de dood van Dolly neemt Molly het heft in eigen handen. Ze beschikt over spraakvermogen, zodat ze kan communiceren met mensen, gaat op twee poten lopen en trekt een tuinbroek aan, waardoor ze de kordate uitstraling krijgt van Rosie the Riveter (hoewel die een overall droeg). 

Met de carrière van Molly wil het nog niet zo lukken, totdat ze in contact komt met drie acteurs die ook wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. De vier worden uitgenodigd voor een productie, die toch wat anders is dan ze ingeschat hadden. Er komt een raketvlucht in het verhaal voor en Molly behoedt Hollywood voor een ramp. 

Het is een aardig verhaaltje dat geschreven is door scenarist Fredeik Hautain. Het bevat vertrouwde elementen als de maffe geleerde, de deugende helden en de boze buitenwereld. De aanleiding (de kloon Dolly) is wel bijzonder en het verhaal speelt zich daarom enkele decennia geleden af, wat je bijvoorbeeld kunt zien aan de mobiele telefoon die de geleerde gebruikt. 

Verder is het de strijd tussen goed en kwaad, waarbij het goede wint, want het beoogde publiek bestaat uit kinderen. Er zit genoeg vaart in het verhaal, dus kinderen zullen het wel met plezier lezen. 

Echt opmerkelijk wil het nergens worden en echt tragisch of echt hilarisch eigenlijk ook niet. Maar dat is niet zo erg. Strips die er vooral voor het amusement zijn, hebben ook bestaansrecht. 

Je zou kunnen zeggen dat er nog wel een puntje gemaakt wordt van het uitbuiten van artiesten, die zelf niet veel te kiezen hebben en moeten doen wat van hen verwacht wordt. Maar nieuw is ook dat niet. 

De tekeningen van Ronalda Barata zijn helder. De decors zijn vrij eenvoudig gehouden, zodat de kinderen zich kunnen concentreren op wat er met de personages gebeurt. 

De vakantie staat voor de deur en voor sommigen is die al begonnen. In zo'n setting is het eerste deel van Molly prima leesvoer. 

Serie: Molly
Deel 1: Op naar de sterren
Scenario: Frederik Hautain
Tekeningen: Ronaldo Barata 
Inkleuring: Shirow Di Rosso
Vertaling: niet vermeld
Uitgeverij: MENLU
2024, 72 blz. € 9,99 (softcover)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten