woensdag 18 december 2019

De beste strips van 2019


Het wil nog maar niet winteren, maar de avonden zijn lang genoeg om bij de open haard een goede strip te lezen. Er is dit jaar veel moois uitgekomen en ik heb natuurlijk niet alles kunnen lezen. Van wat ik wel las, maakte ik een toplijst.

De volgorde is niet in beton gebeiteld, hoor. De albums zijn onderling niet altijd gemakkelijk te vergelijken. Soms lijkt het of je een lijstje moet maken waarin zowel jazz-cd's, klassieke cd's als rock-cd's moeten worden opgenomen.

Heruitgaven wilde ik buiten de lijst houden, al is ook daar wel over te discussiëren. Zo was ik toch wel erg blij met De vrouwen van Lian Ong.

1. De smokkelaar - Milan Hulsing (recensie
2. Pola - Marcel Ruijters (recensie
3. Hoe ik probeerde een goed mens te zijn - Ulli Lust (recensie
4. Taxi! - Aimée de Jongh (recensie
5. De magneet - Lucas Harari (recensie
6. De dolende god - Fabrizio Dori (recensie
7. Extases 1 - Jean Louis Tripp (recensie
8. Hondsdol - Victor Meijer (recensie
9. De balling - Erik Kriek (recensie
10. De meimoorden - Jacques Post/Eric Heuvel (recensie)
Op mijn stapel 'Nog te lezen' ligt nog Het konijn van Sasha Jovanovich. Ziet er ook goed uit, maar moest door tijdgebrek doorgeschoven worden naar de kerstvakantie. Die staat dan misschien volgend jaar in de lijst. 

Onderaan neem ik nog wat linkjes op naar de lijstjes van vorig jaar en naar andere lijsten van dit jaar. Keus genoeg voor wie wat te lezen wil hebben. 
2 opmerkingen:

  1. Hoi Teunis, een mooi overzicht. Mijn favoriete serie graphic novels van het afgelopen jaar waren deel 1-6 (van 10) van "Gen Barrevoets in Hiroshima". Ik vind dit waarschijnlijk de meest indrukwekkende stripserie die ik ooit las, misschien niet qua tekeningen, maar toch zeker qua verhaal. Voor jou misschien ook wel de moeite waard om te pakken zien te krijgen. Verder heb ik jouw aanraden het prachtige "Taxi" van Aimeé de Jongh gelezen en gisteren ook de eerste 2 bundels "Snippers" met haar autobiografische stripjes die in de Metro hebben gestaan. Zeer leuk om te lezen. Ik ga zeker nog alles wat Aimée de Jongh gemaakt heeft lezen. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Gen Barrevoets in Hiroshima" is van de Japanner Keiji Nakazawa die zelf een overlevende van het bombardement op Hiroshima was op de leeftijd van 6 jaar. Hij heeft leren tekenen vooral om het verhaal van dit bombardement te kunnen vertellen.

    BeantwoordenVerwijderen